Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Γιάννης Μαρής, ''Ο θάνατος του τιμόθεου Κώνστα''


Τα βιβλία του Γιάννη Μαρή αποτελούν κατά την γνώμη μου τα καλύτερα ψυχαγωγικά αναγνώσματα για διασκέδαση και  χαλάρωση προσφέροντας πανέξυπνες ιστορίες, με σφιχτοδεμένη πλοκή, αρχή, μέση και τέλος, ρεαλισμό αλλά και γεύση Ελλάδας του '60, και με αυτόν τον τρόπο έθεσαν και τις βάσεις για την Ελληνική Αστυνομική λογοτεχνία.

«Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» έγινε και τηλεοπτική σειρά η οποία προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1987 η οποία καθήλωσε και το τηλεοπτικό κοινό και κατά την γνώμη μου θα βλεπόταν πολύ ευχάριστα και σήμερα. 

Ο πλούσιος επιχειρηματίας Τιμόθεος Κώνστας παθαίνει ξαφνικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο ανιψιός του και μοναδικός κληρονόμος Κώστας Νικόδημος  ερχόμενος από το εξωτερικό προκειμένου να λάβει την κληρονομιά, θα αναζητήσει τα αίτια του θανάτου του θείου του. Σύμμαχο σε αυτή του την αναζήτηση θα έχει τον αστυνόμο Μπέκα  ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο αστυνόμος Μπέκας ο οποίος βασίστηκε στον επιθεωρητή Μεγκρε του Ζωρζ Σιμενόν, είναι ένας ήρεμος και φιλήσυχος άνθρωπος,  εξαιρετικά οξυδερκής ο οποίος όμως προτιμά να φαίνεται αδαής και να χρησιμοποιεί μαιευτικές μεθόδους προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Είναι μεθοδικός, διορατικός ενώ είναι μάλλον λαϊκής καταγωγής και εξαιρετικά σεμνός και ευγενής.

Μέσα στο βιβλίο θα ζήσει έστω για λίγο την ζωή των πλουσίων, πολυτελή ξενοδοχεία, κότερα, πολυτελή εστιατόρια,  βίλες στο Ψυχικό, αλλά ο Μαρής θα μας μεταφέρει και στα στενά της Δραπετσώνας όπου κατοικούν αυτοί που εκτελούν τις εγκληματικές εντολές των πλουσίων.

Η γραφή είναι η κλασσική του Μαρή, κοφτή με γρήγορη εξέλιξη και δεμένη πλοκή. Αρκετό μυστήριο και δράση. Ότι καλύτερο στην Ελληνική αστυνομική τύπου «νουάρ» λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου