Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

''Η πρηνής θέση του σκοπευτή'', Jean Patrick Manchette



O Jean Patrick Manchette (1942 – 1995) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκπρόσωπους του σύγχρονου Γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Επαινέθηκε από όλους σχεδόν τους μεγάλους  σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος, όπως ο Έλλρόυ, ο Τάιμπο και ο Τσάρυν αλλά και από πλήθος άλλων συγγραφέων μυθιστορημάτων. Έντονα πολιτικά δραστηριοποιημένος, κομμουνιστής, εισήγαγε στα έργα του πολιτικούς προβληματισμούς ιδιαίτερα τον Μάη του 68.
Συγγραφέας, μουσικός, λογοτεχνικός διευθυντής περιοδικού, σεναριογράφος αλλά και κριτικός λογοτεχνίας, έδωσε στο Γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα υπόσταση και καθιέρωσε ένα είδος σύγχρονου noir κάτι ανάμεσα σε δυνατό κινηματογραφικού τύπου βιβλίο (Αμερικάνικου στυλ) και Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας υψηλού επιπέδου.

‘Η πρηνής θέση του σκοπευτή’ είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Manchette  το οποίο το 1981 σταμάτησε έναν καταιγισμό  10 βιβλίων μέσα σε 10 χρόνια! Ακολούθησε ‘Η πριγκίπισσα του αίματος’, που εκδόθηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατο του.  Αστυνομικό μυθιστόρημα λοιπόν, με δυνατή πλοκή και εξέλιξη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, η πρηνής θέση του σκοπευτή, εκτός από τον εντυπωσιακό τίτλο, είναι ένα βιβλίο το οποίο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και στις 218 σελίδες του.

Ο Μαρτέν Τεριέ, επαγγελματίας δολοφόνος επι πληρωμή, αποφασίζει να κάνει μια και τελευταία δουλειά και έπειτα να αποσυρθεί για να ζήσει με την παιδική του αγαπημένη μια φυσιολογική ζωή. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα…

Ο (αντι)ήρωας του Manchette παρόλο που δεν ενδιαφέρεται για την συμπάθεια μας, την κερδίζει αφού μας δείχνει ότι έχει έναν συναισθηματικό κόσμο αρκετά πιο περίπλοκο από ενός απλού δολοφόνου.

Καταιγιστικός ρυθμός, γραφή αφαιρετική και περιγραφική όσο ακριβώς χρειάζεται. Διαβάζεται γρήγορα και κατά προτίμηση χωρίς διακοπή!

Η εξαιρετικής αισθητικής έκδοση των εκδόσεων ΑΓΡΑ περιλαμβάνει στο τέλος ένα επίμετρο με στοιχεία για την ζωή του συγγραφέα, αποσπάσματα από συνεντεύξεις, κρίσεις για το έργο του και την βιβλιογραφία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου